zakaj imate izbruhe aken?

1. oktobra 2020

Naučite se prepoznati vzrok za izbruh vaših mozoljev.


povdarki zgodbe

  • Vedno več žensk se bori z odraslimi aknami, ki so povezane s kroničnim stresom, hormonskimi spremembami, življenjskim slogom in okoljem.
  • Za obvladanje aken, se naučite uspešno soočati s stresom, prehranjujte se zdravo, dopolnite svojo rutino nege kože s pravimi izdelki in poiščite strokovni nasvet.

Dermalogica se zelo trudi, da vam v vsej zmedi, ki se vrti okoli težav z aknami pri odraslih, pomaga. Naši strokovnjaki za nego kože znajo razčleniti, zakaj se večina ljudi bori z izbruhi mozoljev in kako se izogniti najpogostejšim sprožilcem aken ali se jih vsaj naučiti obvladovati.

Kronični stres

Akne so prvi znak kronično stresnega načina življenja. Najbolj pogosto se v odrasli dobi pojavljajo pri ženskah, ki so dvakrat bolj podvržene stresu in anksioznosti kot moški. Kronični stres pospešuje delovanje hormonov, ki so povezani s stresom in s tem prekomerno delovanje kožnih lojnic na eni, in upočasnitev celične obnove na drugi strani. Vse to ustvari popolne pogoje za izbruh aken, koža pa je videti utrujena in prezgodaj starana.

Če želite zmanjšati učinke stresa na kožo, začnite z globokim, počasnim dihanjem, ki pomaga zmanjšati napetost in tesnobo. Med tem, ko si prizadevate za manj stresen življenjski slog, vključite preventivne ukrepe tudi v svojo rutino nege kože (piling in tedenske maske, da boste preprečili zamašitev por).

Hormonsko neravnovesje

Raziskave so dokazale povezavo žlez lojnic z endokrinim sistemom. Stres ima pri tem zelo pomembno vlogo. Ko telo proizvaja prekomerne količine hormonov, kot sta kortizol in adrenalin, nadledvične žleze proizvajajo manj progesterona – naravna snov proti anksioznosti. Ta hormonski proces lahko privede do notranjega neravnovesja, ki lahko vodi do izbruhov aken.

Poleg zmanjšanja kroničnega stresa vam bo morda koristno, da boste sledili, kdaj doživite izbruhe. V kolikor opazite ponavljajoč vzorec, na primer izbruhe po menstruaciji ali po rutinsko stresnih situacijah, se obrnite na kožnega terapevta Dermalogica, ki vam bo svetoval, kako ustrezno prilagoditi svojo rutino nege kože. Če se pojavi nosečnost, menopavza ali zdravstvena težava, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Onesnaženo okolje

UV žarki in sezonske spremembe lahko spodbudijo nastajanje celic, loja in pretoka krvi ter poslabšajo simptome aken.
To je še posebej hudo za ljudi, ki delajo na območjih z visoko temperaturo in vlažnostjo, na primer v kuhinjah in industrijskih prostorih. Zaščitite svojo kožo pred UV svetlobo in dosežite trajen mat efekt, tako da vsak dan nanesete vlažilno kremo z sončno zaščito, kot je Oil Free Matte SPF30.

Življenske navade

Kajenje, premalo čiščenja, jemanje nekaterih zdravil – vse to so življenjske navade, ki lahko vplivajo na resnost izbruha aken. Določeni izdelki za ličenje, nego las in kože lahko vsebujejo tudi sestavine, ki zamašijo pore, kar povzroča ali poslabša akne. Za to, da ohranite čiste pore, kožo dvakrat dnevno čistite z Dermalogica Double Cleanse; PreCleanse in Clearing Skin Wash.

Stiskanje mozoljev doma lahko naredi več škode kot koristi. S tem ko stisnete en mozolj, tvegate širitev novih bakterij na tej coni, dodatno poškodbo kože in nastanek novih aken, kožnih vnetij ali brazgotin. Namesto tega, na mesto izbruha nanesite visoko aktivni čistilni izdelek, kot je AGE Bright Spot Fader ali Overnight Clearing Gel, in počakajte.

Uživanje sladkorja

Uživanje velikih količin sladkorja in rafiniranih živil lahko vodi k izbruhu mozoljev, s tem ko pospeši proizvajanje sebuma na koži. Jejte polnozrnate izdelke, zelenjavo in živila, ki so polna antioksidantov ter s tem pomirite stanje vaše kože. Odvečni sebum lahko zmanjšate z uporabo izdelkov, ki vsebujejo salicilno kislino kot je na primer naša Sebum Clearing Masque.

V redu, kaj če ste vse zgoraj navedeno že poizkusili, a še vedno dobivate mozolje? Naročite se pri Dermalogica kožnem terapevtu, ki vam bo pomagal najti vzrok in vam pripravil personalizirani režim za nego kože.

Deli: