kako se koža stara?

18. novembra 2020

Naj vam na kratko predstavimo kaj se dogaja z vašo kožo, med tem ko živimo svoje življenje.


Poudarek:

  • S staranjem kože se upočasnjuje njen naravni proces, ki ji pomaga ohranjati mladostne lastnosti, kot so trdnost, napetost in sijaj.
  • Vidni znaki staranja kože (pike, drobne gubice, gube itd.) se pojavijo kot rezultat naravnega obrambnega mehanizma naše kože, pa tudi počasnejšega obnavljanja, menjave, aktivnosti in okrevanja celic.

Naša koža se začne starati takoj, ko se rodimo, vendar o tem procesu ne razmišljamo dokler se na koži ne začnejo kazati madeži, drobne linije, gube itd. Povzročitelji vidnih znakov staranja so kompleksni in se razlikujejo pri vsakem posamezniku, glede na njegove gene in izpostavljenost (življenjski slog + okolje). Ključni dejavniki v življenju so:

20 leta

Že v vaših 20-ih, vse nezdrave življenjske navade, nenehna izpostavljenost UV-žarkom in poškodbe iz okolja ogrožajo strukturo kože. Naravna obramba celic začne propadati pred prostimi radikali, sposobnost kože za boj proti poškodbam pa upada. Obnavljanje celic se začne upočasnjevati, kar zmanjšuje sijaj kože.

30 leta

V naših 30-ih kolagen, ki kožo ohranja čvrsto in elastin, ki kožo dela prožno se razgrajujeta, kar povzroča nastanek vidnih gub. Obnavljanje celic se še bolj upočasnjuje kar vodi v neenakomeren ten kože in izrazitost gub. Nekatere celice tudi že izumrejo kar povzroči nastanek škodljivih vnetnih toksinov, ki pospešujejo pojav staranja kože.

40 leta

Pri naših 40-ih je koža že videti tanjša, njeni naravno zaščitni lipidi delujejo ohromljeno. Dehidracija je pogosta težava, tako kot neenakomerni ten kože in odrasle akne, ki nastanejo zaradi nepravilnega delovanja hormonov.

50 leta

Po 50. letu se pregradna lipidna plast zmanjša, kar vodi do manj učinkovitega zadrževanja vlage in večje možnosti za občutljivost in dehidracijo. Kronični stres in vnetja v telesu upočasnijo okrevanje kože od znotraj in zunaj, kar vodi do daljšega celjenja. Na koži se že kažejo izrazite gube in razbarvanost.

Skrivnost mladostnega in zdravega videza kože pri vsaki starosti

Da bi dosegli zdrav videz kože v kateri koli starosti, je potrebno vašo dnevno rutino nege, prilagoditi svojemu življenjskemu slogu in okolju. Prilagoditve so pogosto potrebne zaradi podnebnih sprememb, zdravstvenega stanja in različnih končnih ciljev nege kože. Za nasvete o tem, kako nadaljevati z rutino nege kože, ko pride do sprememb, se pogovorite z vašo kozmetičarko.

Deli: