ali stres povzroča akne?

17. novembra 2020

Naučite se, kako omejiti kronični stres na koži.


glavna dejstva:

  • Stres ne povzroča vedno aken, vendar raziskave kažejo na pomembno medsebojno povezavo.
  • Nenehni kronični stres sproži v telesu aktivnosti, ki lahko vodijo do tvorbe novih aken ali poslabšajo obstoječe.

Kronični, stalni stres je glavni sprožilec dejavnikov, ki prispevajo k razvoju aken. Raziskave so pokazale, da so akne pomembno povezane z notranjim nivojem stresa in da lahko kronični stres poslabša obstoječe akne. Kako?

Kronični stres poveča raven hormonov, neposredno povezanih s stresom, kot je kortizol. Ta kožne žleze lojnice vzpodbudi v prekomerno izločanje loja (sebum), ki se meša z odmrlimi kožnimi celicami in bakterijami, kar skupaj povzroča izbruhe aken. Koža odraslih je bolj nagnjena k kopičenju odmrlih kožnih celic, ker se naravni proces menjave celic sčasoma upočasni.

Ko je koža pod stresom, izgubi tudi nekaj sposobnosti, da se zaščiti, ker postane njena naravna zapora ogrožena. Za odrasle lahko to povzroči nadaljnje zaplete, kot so vnetja in prezgodnji znaki staranja kože. Stres poškoduje kolagen in povzroči gube. Kortizol zmanjšuje naravno proizvodnjo hjaluronske kisline, kar kožo dehidrira in poveča opaznost drobnih gubic. Dehidracija sproži tudi še večjo proizvodnjo odvečnega sebuma, kar ustvari popolno gojišče za bakterije, ki povzročajo akne.

V današnjem hitrem svetu zaradi povečanega pritiska, da moramo vse narediti hitreje, težko omejimo kronični stres. Toda odrasli, ki so nagnjeni k aknam, si lahko pomagajo. Joga, globoko dihanje, gibanje, spanje, aromaterapija … tudi hiter sprehod s prijateljem ali sodelavcem čez dan lahko pomaga pri obvladovanju kroničnega stresa. Zmanjšanje uživanja kofeina in sladkorja lahko pomaga tudi pri obvladovanju aken, prav tako pa tudi vzpostavitev dnevnega in večernega režima nege kože, ki čisti akne pri odraslih in preprečuje prezgodnje znake staranja kože.

Deli: