ali onesnaženje stara vašo kožo?

17. novembra 2020

Že dolgo vemo, da lahko sonce, stres in kajenje pospešujejo prezgodnje staranje kože, zdaj pa študije kažejo, da nas tudi zrak, ki ga vdihavamo, postara!

Delci onesnaženega zraka lebdijo v velikih mestih, na podeželju in celo v naših domovih. Dovolj majhni, da lahko vstopijo v kožo, lahko pospešijo rjave lise, drobne gubice in gube.

Dermalogica indeks onesnaženosti kože omogoča enostavno ugotavljanje, kako onesnaženje na vašem območju vpliva na kožo. Večje kot je število, večje je tveganje za pospešeno staranje kože.

Ali onesnaženje na vašem območju pospešuje proces staranja kože? Pomagajte si z našim indeksom onesnaženosti kože.

Glede na študijo v Journal of Investigative Dermatology je izpostavljenost onesnaženju zraka in delcev bistveno povezana s povečanjem znakov staranja kože.

Kako? Onesnaževanje zraka vsebuje mikroskopske onesnaževalce, imenovane policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), ki pomagajo proizvajati reaktivne kisikove vrste (ROS) ali “proste radikale”. Ti odstranijo kožo pregradnih lipidov, ki pomagajo zadrževati vlago in preprečujejo umazanijo in druge nečistoče. Ogrožena kožna pregrada lahko povzroči povečano občutljivost kože, nelagodje in prezgodnje znake staranja kože, zlasti težave s pigmentacijo.

Dobra novica je, da je koža – ko je zdrava – sama po sebi precej učinkovit filter dobrega in slabega. Obstajajo pa negovalni koraki za ohranjanje njenega zdravja, gladkosti in enakomernosti v onesnaženem okolju:

Naredite dvojno Dermalogica čiščenje

Z uporabo čiste, mehke krpe odstranite s kože več umazanije in nečistoč, toda za profesionalno raven čiščenja je dvojno Dermalogica čiščenje nujno! Začnite s PreCleanse, sperite, nato nanesite svoje najljubše čistilo Dermalogica, sperite in sperite!

Odpravite posledice dneva

V večerno nego dodajte piling za odstranjevanje onesnaževal, kot je Daily Superfoliant. Pomaga pri razstrupljanju por in preprečuje sprijemanje onesnaževal, ki kožo starajo – za bolj čvrsto kožo, zdravega izgleda.

Pomagajte si z antioksidanti.

Na splošno onesnaženje kožo oslabi. Antioksidanti skupaj s peptidi in vitamini pomagajo kožo okrepiti in nevtralizirajo glavne sprožilce staranja kože. Poiščite izdelke, ki vsebujejo sestavine, kot je antioksidantni beli čaj, pa tudi mikro-ovojnice z vitamini A, C in E (vsi antioksidanti).

Ne pozabite na kremo za sončenje!

Samo zato, ker kožo ščitite pred onesnaženjem, še ne pomeni, da bi morali varčevati s kremo za sončenje. UV-žarki še vedno največ prispevajo k znakom staranja kože, zato jo vsak dan varujte z zaščitnim faktorjem ZF30 ali več.

Deli: